Τα πλεονεκτήματα του κόκκινου κρασιού στην υγεία μας

Πολλοί επιστήμονες φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην αξιοποίηση ενός από τα πιο ασύλληπτα συστατικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία, τη ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, μετατρέποντας τη σε χάπι.

     Το συστατικό ρεσβερατρόλη, είναι γνωστό εδώ και χρόνια για τις φαινομενικές του ιδιότητες να παρατείνει τη ζωή και να προστατεύει από μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι μελέτες που στοχεύουν σε αυτά τα οφέλη, έχουν πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε ζυμομύκητες, σκουλήκια, μύγες και ποντίκια.

    Οι δοκιμές των οφελών αυτών στον άνθρωπο, έχουν αποδειχθεί πιο περίπλοκες. Η ρεσβερατρόλη εμφανίζεται στο κόκκινο κρασί σε τόσο χαμηλές συγκεντρώσεις και σε συνδυασμό με τόσες άλλες ουσίες που η μελέτη των πλεονεκτημάτων της στην υγεία μεταξύ των καταναλωτών κρασιού, δεν είναι πρακτική. Επίσης η καθαρή ρεσβερατρόλη διασπάται στο ήπαρ τόσο γρήγορα που πρέπει να ληφθεί σε πολύ υψηλή ποσότητα για να αποδειχθεί αποτελεσματική.

    Σε μια πρόσφατη μελέτη που έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer,  χρησιμοποιήθηκε μια ημερήσια δόση που ισοδυναμεί με περίπου 1.000 μπουκάλια κόκκινου κρασιού, σύμφωνα με τον Scott Turner, διευθυντή του Προγράμματος Διαταραχών Μνήμης στο Πανεπιστήμιο Georgetown Medical Center, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Τέτοιες υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες όπως ναυτία, εμετός και διάρροια.

     Οι παρενέργειες αυτές οδήγησαν τις παρελθοντικές προσπάθειες  αξιοποίησης των οφελών της ρεσβερατρόλης, σε αποτυχία. Η εταιρία GlaxoSmithKline PLC, άφησε στην άκρη τα σχέδια της για δημιουργία ενός χαπιού με βάση την ρεσβερατρόλη, αφού κάποιοι ασθενείς κλινικών δοκιμών το 2010, ανέπτυξαν νεφρικά προβλήματα. Η εταιρεία, η οποία ήλπιζε να δημιουργήσει το φάρμακο ως θεραπεία για έναν τύπο καρκίνου του αίματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ η ρεσβερατρόλη δεν προκαλούσε άμεσα αυτά τα προβλήματα, οι παρενέργειές της οδηγούσαν σε αφυδάτωση, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τα  υπάρχοντα νεφρικά προβλήματα.

    Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα με την αύξηση της δραστικότητας της ρεσβερατρόλης σε πιο μέτριες δόσεις. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, κοντά στο Σίδνεϊ, υποψιάζονται ότι η ουσία είναι πιο αποτελεσματική όταν συνοδεύεται και από άλλα συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, τα οποία προάγουν με κάποιο τρόπο τη δραστικότητα της. Οι ερευνητές αυτοί, εργάζονται για την δημιουργία ενός χαπιού που συνδυάζει καθαρή ρεσβερατρόλη με άλλες ενώσεις στο κρασί, σε μια προσπάθεια να μιμηθούν τις φυσικές συνέργιες του κρασιού.

     Η Jupiter Orphan Therapeutics Inc., μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Φλόριντα, έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει μια φόρμουλα συνδυασμένης ρεσβερατρόλης που πιστεύει ότι προστατεύει το μόριο από το να διασπαστεί από το ήπαρ.

    Ο Alberto Bertelli, καθηγητής στο τμήμα των βιοϊατρικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, λέει ότι όταν η ρεσβερατρόλη εισέρχεται στο σώμα από το κόκκινο κρασί, αυτό αποτελεί «ένα είδος μυστηρίου», αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι το αλκοόλ την βοηθά να μπει στην κυκλοφορία του αίματος πιο αποτελεσματικά. Σε παλιότερη έρευνα του, ο Δρ. Bertelli διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις της ρεσβερατρόλης στο αίμα των αρουραίων που τους δόθηκε κόκκινο κρασί, ήταν υψηλότερες από ότι σε αυτούς που τους δόθηκε καθαρή ρεσβερατρόλη. Ο Δρ. Bertelli έχει αλλάξει την εστίασή του από το κόκκινο κρασί και διερευνά αυτή τη στιγμή τις επωφελείς ενώσεις που βρίσκονται στο λευκό κρασί.

      Δυστυχώς για τους φίλους του κρασιού, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γιατροί συστήνουν ανεπιφύλακτα την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Ένας σημαντικός αριθμός στοιχείων δείχνει ότι οι επιβλαβείς συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ αντισταθμίζουν οποιαδήποτε ευεργετική επίδραση της ρεσβερατρόλης και των άλλων ενώσεων.

     Η ρεσβερατρόλη, η οποία επίσης βρίσκεται σε μερικά μούρα και στην μαύρη σοκολάτα, είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο ως διατροφικό συμπλήρωμα, αλλά δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης λειτουργούν, λέει ο Andy Gescher, καθηγητής βιοχημικής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester στο        Ηνωμένο Βασίλειο.

     Τέτοια προϊόντα θεωρούνται συνήθως τρόφιμα και όχι φάρμακα, οπότε οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να διεξάγουν κλινικές δοκιμές για να αποδείξουν ότι τα χάπια τους λειτουργούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Food and Drug Administration.

     Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι ερευνητές συνδύασαν την ρεσβερατρόλη με δύο άλλα συστατικά του κόκκινου κρασιού: τα αντιοξειδωτικά και τα χηλικά ιχνοστοιχεία, που έχουν αποδειχθεί ξεχωριστά το καθένα ότι παρέχουν οφέλη στην υγεία. Ο Nady Braidy, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου στο τμήμα Υγιούς Γήρανσης του Εγκέφαλου, λέει ο στόχος είναι να μιμηθούν τα συνεργιστικά αποτελέσματα  που έχει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η διαμορφωμένη σύνθεση επιτρέπει στους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν μια δόση μικρότερη από 25 mg ρεσβερατρόλης, η οποία ισοδυναμεί με  περίπου 13 μπουκάλια κόκκινο κρασί.

     Οι ερευνητές δοκίμασαν πρόσφατα την φόρμουλα αυτή σε μια μικρή μερίδα 50 ατόμων και διαπίστωσαν ότι αύξησε τη δραστικότητα μιας ουσίας που ονομάζεται NAD + , η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των υγιών κυττάρων. Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουν σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι κάποια πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του NAD + προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από βλάβες.

      Η εταιρία Jupiter Orphan Therapeutics, ισχυρίζεται ότι το προϊόν της, φαίνεται να επιβραδύνει την διάσπαση της ουσίας από το σώμα. Η συγκέντρωση της ρεσβερατρόλης στο αίμα των ποντικών που έλαβαν το προϊόν, που ονομάζεται Jotrol, ήταν 17 φορές υψηλότερη από εκείνους που έλαβαν την καθαρή ρεσβερατρόλη, λέει ο Christer Rosen, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Ο ίδιος λέει ότι τώρα η εταιρεία αναζητεί τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το προϊόν.

      Το Ινστιτούτο Murdoch Childrens Research, στη Μελβούρνη, λέει ότι έχει συμφωνήσει να δοκιμάσει το προϊόν της Jupiter σε ασθενείς με αταξία του Friedreich, μια σπάνια ασθένεια η οποία αναγκάζει τους ανθρώπους, κυρίως παιδιά και έφηβους, να χάνουν σταδιακά τον έλεγχο των άκρων τους. Μια προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 24 άτομα, πρότεινε ότι μια υψηλή δόση  ρεσβερατρόλης θα μπορούσε να βελτιώσει την κυκλοφορία αλλά και να οδηγήσει σε γαστρεντερικές παρενέργειες.

Ο Δρ. Turner, του Πανεπιστημίου της Georgetown, λέει η ερευνητική του ομάδα σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει το προϊόν στην δική της μελέτη παρακολούθησης του Αλτσχάιμερ.

Μέχρι οι επιστήμονες να πετύχουν κάποια μέρα να συσκευάσουν τη ρεσβερατρόλη για τους ανθρώπους, ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν φαίνεται να είναι και ο παλαιότερος. «Η μόνη αξιόπιστη πηγή," λέει ο Δρ Bertelli, "είναι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί."